MENU

IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem

2. 7. 2023 - 9. 7. 2023

Irsko – zelený ostrov - země plná tradic, historie, hudby, srdečných lidí a především překrásné přírody. Je jedno, kterým směrem se v Irsku člověk vydá, vždy narazí na zajímavou krajinu, ať už to budou divoké hory, temná vřesoviště, rozervané útesy, klidná jezera nebo zelené pastviny. Irsko potěší všechny milovníky přírody, kteří hledají relaxaci, klid a romantická panoramata. Nabízí i moderní města se stylovými typickými irskými hospůdkami, barevnými uličkami, nakupováním a večerní zábavou. Čeká nás pestrý a intenzivní program v zemi, která má pověst pohodového ostrova.

IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem

Informace Ceník Mohlo by vás zajímat Objednat pobyt


Odborné téma

Cestovní medicína z pohledu vybraných specializací

OKRUH SMARAGDOVÝM OSTROVEM 

Dublin – Galway – Connemara – The Burren – Poulnabrone dolmen - Mohérské útesy – Killarney – poloostrov Dingle – Rings of Kerry (Killorgin – Glenbeigh – Cahersiveen – Waterville – Sneem – Národní park Killarney /zahrady Muckross) – Cork - Rock of Cashel - Wicklow – Dublin

1. DEN, neděle 02.07. PRAHA - DUBLIN

Setkání skupiny na letišti Václava Havla v Praze a odlet přímou linkou Aer Lingus v 11:50 hod (EI 643) do Dublinu. Přílet na letiště v Dublinu ve 13:30 hod, transfer do hotelu. Po cestě zastávka v destilérii Jameson s ochutnávkou whiskey. Poté ubytování v hotelu a volný zbytek dne na podvečerní procházku. Večeře v hotelu.

Dublin je hlavní město Irské republiky s mnoha architektonickými skvosty, zejména z 18. století. Název města pochází ze staroirského „Dubh Linn“, což znamená „tmavá louže“ nebo také „tmavá bažina“. Dublin je plný kontrastů – tiché boční uličky ústí na výstavní hlavní třídu a tradiční hospůdky se střídají s módními nákupními centry. Leží v zátoce Dublin Bay a mnohými cestovateli je označován jako nikdy nespící město.

IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem  - 1

2. DEN, pondělí 03.07. DUBLIN GALWAY (270 km)

Po irské snídani se vydáme na panoramatickou prohlídku města (1 hod 30 min). Elegantní, rafinovaný, historický a zádumčivý Dublin je jedním z nejpestřejších hlavních měst Evropy, s mladistvou atmosférou a nakažlivou energií. Původně šlo o malou vikingskou osadu, která se rozvinula v prosperující, multikulturní moderní město. Historie Dublinu sahá více než tisíc let zpátky. Dublin je řekou Liffey rozdělen na dvě části. Jeho poloha na břehu Irského moře a na úpatí rozeklaných Dublinských hor je okouzlující.

Během prohlídky zavítáme do známé čtvrti Georgian, kde budeme moci obdivovat nejhezčí dublinské uličky a domy z 18.století, které jsou velmi proslulé díky barevným vchodovým dveřím. Dále uvidíme budovy parlamentu, O´Connell Street - nejrušnější a nejširší dublinskou ulici, navštívíme Trinity College (Kolej svaté Trojice) a prohlédnete si katedrálu sv. Patrika, stojící na nejstarším křesťanském místě v Dublinu, kde svatý Patrik křtil věřící. Není samozřejmě možné navštívit Dublin bez zastávky v lihovaru Teeling , kde budete mít možnost vidět přístroje a další nástroje nezbytné pro výrobu whisky. Návštěvu zakončíme ochutnávkou jedinečné irské whiskey pocházející ze samotného centra Dublinu, která vás ohromí svou jemností a nasládlou chutí, je vyráběna v malých dávkách.

Trinity College je nejstarší irská univerzita v Dublinu, založena v roce 1592. Nejen, že má pověst vynikající kvality ve vzdělání, výzkumu a inovacích, ale mimo jiné ukrývá i takové poklady, jako například slavná Book of Kell´s (Evangeliář z Kellsu), iluminovaný rukopis z 9.st. Oscar Wilde, Samuel Beckett nebo Jonathan Swift - všichni zmínění literáti studovali slavnou Trinity College. Další zastávka je v Guiness Storehouse, kde vstoupíme do domova Guiness Stout, slavného černého smetanového piva. Po ukončení prohlídky Dublinu vyrazíme do města Galway (270 km), jež se nachází na západním pobřeží Irska.

Je to třetí největší město Irské republiky a má zhruba 72 000 obyvatel. Galway neoficiálně bývá označováno za hlavní kulturní město Irska. Je to centrum tradiční irské hudby, ale také divadla, poezie, výtvarného umění apod. Po cestě se zastavíme na oběd. Ubytování v hotelu v Balliansloe (oblast Galway), večeře, přednáška.

Ubytování: BALLINASLOE (Galway) - Gullanes Hotel **** - 2 noci - https://www.gullaneshotel.com/

IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem  - 2

3. DEN, úterý 04.07. Ballinasloe – CONNEMARA – GALWAY CITY - Ballinasloe (200 km)

Po snídani se vydáme za celodenním poznáním regionu Connemara v hrabství Galway. Region je zvláště ceněný pro svou překrásnou a různorodou scenérii - malá zelená políčka, nekonečné kamenné zdi, doškové domky a kouzelné malé rybářské vesničky. Hlavními zdroji obživy Connemary je chov ovcí poskytujících vysoce kvalitní vlnu (moher) a těžba rašeliny. Trasa bude pokračovat podél břehů Killarského fjordu, jediného přírodního fjordu v celém Irsku. Zastávka na dvouchodové obědové menu po cestě. Odpoledne nás čeká návštěva Kylemore Abbey (opatství Kylemore). Tato impozantní budova stojí na břehu jezera Kylemore a patří k oblíbeným foto zastávkám. Vybudována byla roku 1868 jako zámek a v průběhu staletí byla přeměněna na opatství. V dnešní době je sídlem jediné komunity benediktinů v Irsku a v minulosti bylo sídlem jedné z nejprestižnějších škol pro mladé dívky v Evropě. Program pokračuje přejezdem přes údolí Maam, skrze vesničky Recess, Maam Cross, Oughterard a Galway.

Zastavíme se také továrně na krystaly v Moycullen, kde se v tomto krásném, ručně vyráběném křišťálu odrážejí irské motivy, kultura a historie. Každý kus je navržen, ručně vyřezán a prodáván v Moycullen. Uvídíme exkluzivní řadu keltských křišťálových šperků v tradičních a současných vzorech a také širokou škálu módních pletenin, vlny a dárkového zboží. Následuje pěší prohlídka města Galway a volno k individuální prohlídce. Díky celistvosti lze Galway obejít pěšky a během klidné procházky se naskýtá řada příležitostí zastavit se v obchodech, hospůdkách i historických památkách. Později odpoledne návrat do hotelu v Ballinasloe, večeře, přednáška.

IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem  - 3

4. DEN, středa 05.07. Ballinasloe - THE BURREN - POULNABRONE DOLMEN - CLIFFS OF MOHER (MOHÉRSKÉ ÚTESY) - KILLARNEY (180 km)

Po snídani na vydáme do regionu Burren, pouštní náhorní plošina, jež se nachází v hrabstvích Clare a Galway. Burren je zvláštní a jedinečný region v Evropě. Jeho jméno znamená "Velké skály", což se k této působivé krajině dobře hodí. Rozlehlé vápencové a zdánlivě mrtvé skály dodávají celému kraji měsíční vzhled. Přesto je Burren rájem botaniků, protože se tu vyskytují některé vzácné druhy rostlin vyrůstající ze škvír mezi kameny a skalami. Před dvěma až třemi tisíci let vdobě kamenné se tu usadili tehdejší lidé, a dodnes zde můžete najít pozůstatky jejich kultury – klínové hroby a dolmeny.

Zastávka u dolmenů - Poulnabrone. Jako jedno z nejznámějších irských archeologických nalezišť se tato impozantní portálová hrobka z tyčících se kamenů nachází na vysoké vápencové plošině v hrabství Clare. K turistickým ikonám Irska patří bezesporu - Mohérské útesy (Cliffs of Moher), které jsou symbolem země a budou dnes v našem programu. Stěny strmě padající do oceánu, obydlené stovkami mořských ptáků, jejichž křik se mísí se zvukem vln a vytváří tak jedinečnou atmosféru se táhnou v délce téměř 8 km a dosahují výšky až 214 m. Panorama poskytuje výhled na nedaleké Aranské ostrovy a za jasného dne i na hory Connemara. Následuje návštěva hradu Bunratty, skutečného pokladu středověku, poté pauza na oběd.

Odpoledne nás čeká cesta do Killarney. Město Killarney je centrem hrabství Kerry, které leží na jihozápadě ostrova. Krajina hrabství Kerry je neobydlenou krajinou, ve které naleznete kilometry a kilometry horských močálů, vřesu a kapradí. Z jihu je pak omývána zpěněnými vlnami Atlantiku. Killarney je výchozím bodem do stejnojmenného národního parku. Město leží u tří jezer Lower Lake, Muckross Lake a Upper Lake. Za nimi se tyčí majestátní pohoří Macgillycuddy´s Reeks, v němž se skrývá i nejvyšší hora ostrova Carrauntoohill (1 039 m n. m.). Ve večerních hodinách příjezd do hotelu, ubytování a večeře.

Ubytování: KILLARNEY - Killarney Oaks Hotel **** - 2 noci - https://www.killarneyoaks.com/

IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem  - 4

5. DEN, čtvrtek 06.07. POLOOSTROV DINGLE

Dnes se po snídani vydáme za krásami poloostrova Dingle. Tento region je známý svou malebnou pobřežní silnicí, která nabízí úchvatný výhled na Atlantický oceán. Pojedeme podél krásných pláží, jako je Inch do Dingle, rušných rybářských přístavů až k výběžku Slea Head, na západním konci Evropy.

Návštěva oratoria Gallarus - nejlépe zachovalého oratoria ve tvaru lodi v hrabství Kerry, pravděpodobně postaveného mezi 9. a 12.st. Svým tvarem se podobá převrácené lodi se suchými kamennými zdmi. Tato stavba je postavena z kamenů bez cementového systému a je jedinečnou svého druhu. Zastávka u ruin kláštera Kilmalkedar. Během cesty zastávka na oběd. Volný čas v Dingle, poté návrat do hotelu v Killarney, večeře, přednáška.

 

IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem  - 5

6. DEN, pátek 07.07. Killarney - PRSTENEC KERRY (Killorgin – Glenbeigh – Sneem – Národní park Killarney, zahrady Muckross ) - CORK (250 km)

Po snídani se vydáme na celodenní úžasnou okružní jízdu po Ring of Kerry v jihozápadní části Irska kolem polostrova Iveragh.

Ten je známý svými nádhernými panoramatickými vyhlídkami na Atlantický oceán a okolím - nedotčeným irským venkovem. Nádherné scenérie, kde strmé a divoké pobřeží kontrastuje s bohatou a rozmanitou vegetací, živenou vlivy Golfského proudu jsou oblíbeným místem k fotografování. Naše cesta povede dál přes Killorglin a do Cahersiveen - odkud je výhled na ostrov Valentia a dále po pobřeží do Waterwille. Zastavíme se i v udírně Killorglin Salmon Smokery s ochutnávkou lososa a to se sklenkou vína nebo Guinness. Během cesty nás čeká i zastávka na oběd.

Nevynecháme ani zastávku v Sneem, malebné vesničce s barevnými domky, která byla kdysi zvolena nejhezčí vesnicí v Irsku. Odsud se vydáme směrem k vyhlídce Ladies View a Moll´s Gap (průsmyk, protínající část NP Killarney), která nabízí úchvatné panorama okolních jezer a pohoří Macgillycuddy´s Reeks Mountains, nejvyšších vrcholků v Irsku. Název Ladies View pochází z doby návštěvy královny Viktorie v Muckross House v roce 1861. Na cestě do sídla byla královna tak okouzlena výhledem, že požádala o zastávku. Dokonce zcela výjimečně svolila, aby její čekající doprovod také vystoupil a obdivoval s ní krásu, jež panorama nabízí. Místo je tak na památku tohoto okamžiku pojmenováno jako "Ladies View".  Dnes navštívíme i zahrady Muckross v krásném národním parku Killarney. Poté se přesuneme do hotelu v města Cork, večeře.

Ubytování: CORK - Oriel House Hotel **** - 1 noc - https://www.orielhousehotel.ie

IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem  - 6

7. DEN, sobota 08.07. CORK – Rock of Cashel - WICKLOW - DUBLIN

Po snídani  z města Cork zamíříme zpět do Dublinu, přes Cashel, kde se zastavíme u Rock of Cashel, což je impozantní skupina středověkých staveb umístěných na vápencových skalách ve Zlatém údolí zahrnujících i kulatou věž z 12.st., křížovou románskou kapli, gotickou katedrálu ze st. 13., hrad z 15.st. a zrenovovanou halu Vicarských chorálů.

Cesta bude dále pokračovat na Wicklow (tzv. zahrada Irska). Zavítáme také ke klášternímu místu Glendalough Monastic Site, zasazeného do ledovcového údolí se dvěmi jezery, které bezpochyby stojí za návštěvu. Po cestě do Dublinu se zastavíme na oběd. Ubytování v hotelu, večeře.

DUBLIN - Address City West hotel **** - 1 noc 

IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem  - 7

8. DEN, neděle 09.07. DUBLIN - PRAHA

Brzký ranní check-out z hotelu, snídaně v balíčku, transfer na letiště a odlet přímou linkou Air Lingus (EI 642) v 07:35 hod do Prahy. Přílet v 11:10 hod na letiště Václava Havla.

 

 

 


IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem  - Foto 9
IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem  - Foto 10
IRSKO - okruh smaragdovým ostrovem  - Foto 11

Ceník



CENA PRO ZDRAVOTNÍKA
PLNĚ OBSAZENO
CENA PRO NEZDRAVOTNÍKA
51 590 Kč

Cena zahrnuje



  • zpáteční letenku Praha - Dublin s leteckou společností AER LINGUS (20 kg zavazadla)
  • 7 nocí s irskou snídani ve 3*/4* hotelech ve dvoulůžkovém pokoji
  • 6x dvouchodový oběd, nápoje nejsou zahrnuty v ceně
  • 7x tříchodová večeře v hotelech dle programu, nápoje nejsou v ceně
  • všechny transfery autobusem
  • vstupy a degustace dle programu
  • koordinátora celé akce během cesty i pobytu Ing. Hana Maďarová, MBA
  • služby našeho dvorního českého průvodce Mgr. Michala Skokana + místního průvodce
  • odborný program

Cena nezahrnuje



  • příplatek za jednolůžkový pokoj 8700 Kč
  • nápoje během jídel
  • komplexní cestovní pojištění UNIQA 608 Kč



Mohlo by vás zajímat



Letecká společnost
AER LINGUS
Odlet
Praha
Ubytování
3*/4* hotely
Stravování
Plná penze kromě prvního dne, kdy není oběd
Epidemiologické podmínky
Při cestování do Irska již nejsou aplikována žádná epidemiologická opatření.


Objednávka pobytu

Spojte příjemné s užitečným a vzdělávejte se stylově.



Ano, chci si rezervovat své místo!

Kvalitu našich služeb dokládají léta zkušeností.

86
kurzů
40+
destinací
4
kontinenty
22
let na trhu
100%
spokojenost


ITÁLIE - Neapol, Amalfské pobřeží, Positano, ostrov Capri

ITÁLIE - Neapol, Amalfské pobřeží, Positano, ostrov Capri

14. 9. 2024 - 21. 9. 2024

Cestovní medicína regionu západní Evropy

PLNĚ OBSAZENO
Zobrazit nabídku »
I. termín  BOTSWANA (safari) + ZAMBIE, ZIMBABWE (Viktoriny vodopády)

I. termín BOTSWANA (safari) + ZAMBIE, ZIMBABWE (Viktoriny vodopády)

15. 10. 2024 - 24. 10. 2024

Geomedicínská situace v regionu jižní Afriky v kontextu rizik pro české cestovatele a jejich prevence i léčby

PLNĚ OBSAZENO
Zobrazit nabídku »
II. termín BOTSWANA (safari) + ZAMBIE, ZIMBABWE (Viktoriny vodopády)

II. termín BOTSWANA (safari) + ZAMBIE, ZIMBABWE (Viktoriny vodopády)

23. 10. 2024 - 1. 11. 2024

Geomedicínská situace v regionu jižní Afriky v kontextu rizik pro české cestovatele a jejich prevence i léčby

PLNĚ OBSZAENO
Zobrazit nabídku »
Předvánoční NEW YORK

Předvánoční NEW YORK

2. 12. 2024 - 8. 12. 2024

Cestovní medicína - rizikové skupiny cestovatelů

73 990 Kč
Zobrazit nabídku »
COSTA RICA

COSTA RICA

10. 2. 2025 - 20. 2. 2025

Cestovní medicína z pohledu vybraných specializací

PLNĚ OBSZAENO
Zobrazit nabídku »
ALJAŠKA

ALJAŠKA

červenec 2025

Přírodní ohniska nákaz a jejich zdravotní konsekvence

PŘIPRAVUJEME
Zobrazit nabídku »
PLAVBA JADRAN - Perly Kvarneru a severní Dalmácie

PLAVBA JADRAN - Perly Kvarneru a severní Dalmácie

16. 8. 2025 - 23. 8. 2025

Cestovní medicína - rizikové skupiny cestovatelů

PLNĚ OBSAZENO
Zobrazit nabídku »
JAPONSKO - 2. termín

JAPONSKO - 2. termín

říjen 2025

Cestovní medicína z pohledu vybraných specializací

PŘIPRAVUJEME
Zobrazit nabídku »
SRI LANKA + MALEDIVY

SRI LANKA + MALEDIVY

únor 2026

Změny výskytu infekčních nemocí v čase

PŘIPRAVUJEME
Zobrazit nabídku »
ITÁLIE - krásy TOSKÁNSKA

ITÁLIE - krásy TOSKÁNSKA

květen 2026

Cestovní medicína - rizikové skupiny cestovatelů

PŘIPRAVUJEME
Zobrazit nabídku »
NORSKO

NORSKO

červenec 2026

Cestovní medicína regionu západní Evropy

PŘIPRAVUJEME
Zobrazit nabídku »
JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA

JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA

říjen 2026

Cestovní medicína regionu jižní Afriky

PŘIPRAVUJEME
Zobrazit nabídku »
FILIPÍNY

FILIPÍNY

únor 2027

Cestovní medicína - rizikové skupiny cestovatelů

PŘIPRAVUJEME
Zobrazit nabídku »
MONGOLSKO

MONGOLSKO

červenec 2027

cestovní medicína regionu Asie

PŘIPRAVUJEME
Zobrazit nabídku »